Един от най-големите културни фестивали в България – Дни на японската

...
Един от най-големите културни фестивали в България – Дни на японската
Коментари Харесай

Утре у нас започват Дните на японската култура

Един от най-големите културни фестивали в България – Дни на японската просвета 2018, стартира на следващия ден, 6 септември. За 29-а поредна година българската аудитория ще може да се потопи в богатите обичаи на Япония и да се наслаждения на серия от завладяващи събития от 6 септември до 23 ноември 2018 година Тази година календарът е изключително цветен и включва 17 мероприятия, измежду които изложения на антични японски изкуства, опера, краснопис, икебана, японско кино и други. 

Първото събитие от Дните на японската просвета 2018 ще бъде София Екиден Маратон 2018. За четвърта поредна година спортното мероприятие се провежда от Младежки състезателен клуб „ София – Европа “ и Асоциация „ Спорт за всички “ с поддръжката на Столична Община и под патронажа на Посолството на Япония в България. По традиция стартът на тазгодишния Екиден Маратон още веднъж ще бъде даден от японския дипломат Н. Пр. Масато Ватанабе точно в 9:00 ч. на 6 септември на Площада пред Националния стадион „ Васил Левски “.

София Екиден Маратон 2018 ще се организира в чест на 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и с упоритостта да се разпространява щафетното тичане в България. 

За разлика от нормалния маратон, в който всеки участник се състезава самичък за себе си, Екиден (значението идва от японските писмени знаци „ еки “ – пункт и „ ден “ – предаване) е маратон, който поддържа отборния дух и игра. София Екиден Маратон е екипен щафетен маратон, в който шест души от един тим пробягват дистанцията от 42.195 км по постове с разнообразни дистанции от 5 км, 10 км, 7.195 км в шест разнообразни категории. Печели тимът, пробягал дистанцията за най-кратко време. Първото сходно събитие се организира в Япония преди 101 години сред остарялата японска столица Киото и новата Токио, като дистанцията от 508 км е пробягано за 3 дни. Поводът е бил отбелязване на  годишнината от преместването на столицата в Токио.

София Екиден Маратон 2018 също по този начин дава опция на компании и корпорации по един по-нестандартен метод да подтикват отборния дух и желанието за работа в екип в компанията си в спортна конюнктура. Маратонът приключва с отличаване на най-хубавите и лъчение на Екиден отборните първенци на България за 2018 година в обособените категории в щафетното тичане.

Програмата с всички събития в границите на Дни на японската просвета 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до неповторимия дух на Япония!

За Дните на японската просвета в България
Дните на японската просвета се провеждат в Република България от Посолството на Япония от 1990 година За двадесет и девета поредна година българската аудитория има опция да се допре до античното и актуалното лице на богатата японска просвета.

29-ите Дните на японската просвета през 2018 година се реализират със съдействието на Клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай “ и с общителната финансова поддръжка на Astellas, Canon, FANUC, Geotechmin, Honda, JTI, KWP, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Moto-Pfohe, Toshiba, Toyota, Yazaki и Yokogawa – България.

Повече информация за програмата на Дните на японската просвета 2018 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/ 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР